Amerika’da ve Avrupa’da neredeyse her iki evlilikten birisi boşanmaya sonuçlanıyor. Türkiye’de ise durum şu şekilde, 2011 yılının ilk kısmında yaklaşık 170.000 çift evlenirken boşanan çift sayısı yaklaşık 34.000’dir. Boşanma sayıları şu an için Avrupa ve Amerika’ya kıyasla daha az olmasına rağmen her geçen seneyle birlikte boşanma oranları hızla artmaktadır. Büyük bir ihtimalle çok uzak olmayan zamanlarda diğer herşeyde olduğu gibi boşanma oranlarında da muasır medeniyetlerin oranlarını yakalayacağız ve hatta belki de geçeceğiz.
Eğer boşanmaların artmasına bir şekilde müdahale edilmezse, bunun olumsuz etkilerini çok geniş bir alanda çok acı bir şekilde tecrübe edeceğiz. Boşanma demek ailenin parçalanması demek, ailenin parçalanması ise toplumun en temelinden sarsılması demektir.
Boşanma oranlarının azaltılması konusunda birçok şey yapılmakta ancak halen eksik olan konular bulunmaktadır. Eksik olan konulardan birisi de bu alanda gerekli bilgi kaynaklarının neredeyse hiç bulunmayışıdır.
“Boşanma” çok boyutlu bir kavram (sosyolojik,antropolojik,ekonomik) olmasına rağmen biz burada sadece bizi ilgilendiren kısmı olan “Hukuki” ve “Psikolojik” yönüne odaklanacağız.
Yaklaşık 2 yıl öncesine kadar internette boşanma konusunda arama yaptırdığınızda karşınıza çıkan web sitelerinin neredeyse hepsi boşanmanın sadece hukuki yönüne odaklanıyordu. Ben bu durumu keşfettiğimde çok şaşırmıştım çünkü boşanma öncesinde , esnasında ve sonrasında bu durumun psikolojik yönü en az hukuki yönü kadar önemliydi.
Boşanma öncesinde yapılabilecekler, boşanma sürecinde eşlerin psikolojisi, boşanmanın çocuklar üzerindeki etkisi, boşanma sonrasında eşlerin hayata uyumları, boşanmış aile çocuklarının desteklenmesi, ikinci evliliklerin psikolojisi, üvey anne-baba-evlat psikolojisi gibi onlarca konu insanlar için çok önemliydi ve bu konuda kaynakların sayısı bir elin parmakları kadar bile yoktu.
Bu eksikliği gördükten sonra bu konuda bir web sitesi kurmaya karar verdim. Bu sitenin adının hem akılda kalıcı olması hem de her boşanmanın bir şekilde bireyler üzerinde olumsuz bir etkisi olmasından dolayı isimini “Eyvah Boşanıyorum” seçtim. EyvahBoşanıyorum‘un teknik işlerini dostlarım Edebiyat Öğretmeni N. Kaan Fakılı ve Makine Mühendisi Ahmet Orhan hallettiler.Kendim boşanma konusunda onlarca yazı yazdım, ayrıca benimle birlikte birçok psikolog, aile danışmanı, avukat ve sitemiz okurlarının da Eyvah Boşanıyorum‘un bugüne gelmesinde büyük katkıları oldu.
Bugün geldiğimiz noktada Eyvah Boşanıyorum boşanmanın neredeyse her boyutu hakkında bilgi edinebileceğiniz bir kaynak oldu. Birçok kez basında yer aldık(Hürriyet Gazetesi, Trt Fm, Ankara Radyosu, Meteorlojinin Sesi Radyosu, Hedef Radyo, Habertürk TV, Vogue Türkiye Dergisi vs.). Eyvah Boşanıyorum olarak her geçen daha da gelişerek boşanma konusunda önleyici ve bilgilendirici yayınlar yapmaya devam edeceğiz.
Eyvah Boşanıyorum İstatistikleri
- Bugüne kadar Eyvah Boşanıyorum’u yaklaşık 1.300.000 kişi ziyaret etti ve 2.950.000 sayfa görüntülendi.
- Eyvah Boşanıyorum şu anda ortalama olarak günlük 1500-2000 kişi tarafından ziyaret ediliyor ve yaklaşık 4000-6000 sayfa görüntüleniyor.
- Eyvah Boşanıyorum bugüne kadar 105 farklı ülkeden ziyaret edilmiştir.
- Eyvah Boşanıyorum’un Türkiye’nin her ilinden ziyaretçisi vardır.
Uzman Psikolog Beyhan BUDAK
Eyvah Boşanıyorum