Psikoloji Öğrencilerine Mesleki Gelişim Tavsiyeleri yazısına yapılan yorumlar https://www.beyhanbudak.com.tr/psikoloji-ogrencilerine-mesleki-gelisim-tavsiyeleri.html Klinik Psikolog Thu, 07 Jan 2021 01:10:34 +0000 hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.2 Yazar: Bahar Akarçeşme https://www.beyhanbudak.com.tr/psikoloji-ogrencilerine-mesleki-gelisim-tavsiyeleri.html#comment-1352 Thu, 07 Jan 2021 01:10:34 +0000 https://www.beyhanbudak.com.tr/?p=382#comment-1352 Merhabalar;

Öncelikle nasılsınız? Size danışmak istediğim bir şeyler var. İlk önce kısaca kendimden bahsetmek istiyorum.

Evvela belli yaşa kadar çok ama çok içine kapanık, ailesi olmadan bir akraba evine dahi gitmemiş bir kız çocuğuydum. 14 yaşımda bağlama kursuna başladım ama hobi olarak. Çok fazla yeteneğim olmadığından yavaş ilerliyordum. Daha doğrusu kurs çok yavaştı ve ben yaratıcı değildim!
Daha sonra 17-18 yaşlarımda İSMEK kurslarına yazıldım, kendimdeki o özgüven eksikliğini fark ederek bir yerden başlamak istedim.
Üniversite sınavına girdim fakat okumaya gözüm kesmiyordu, babamın zorlaması ile Kocaeli Üniversitesi 2013-2017 yılları arasında İktisat Fakültesinde okudum. Dört yıl boyunca üniversiteye İstanbul-Kocaeli arası servisle gidip geldim ve okuldaki özgüvensizliğimi müzikle ilgilenerek değiştirmeye çalıştım.
İstanbul’dan servis kullandığım sürede sabah Kocaeli’ye gidip akşam hiç yorulmadan koşturarak 2014’te kazandığım Avcılar Belediye Konservatuvarına 17.00 derslerine yetişiyordum. 2,5 yılı da bu şekilde hem üniversite hem kurslar ve aktiviteler olarak kendimi aşmaya çalışarak yoğun geçirdim.
2014 yazın 1 haftalık Almanya maceram oldu. Bunları hatırlamak bile bana kendimi iyi hissettiriyor, hayal gibi geliyor.
2017’de aile problemleri, anne baba ayrılığı ve üniversiteden ders bırakmadan mezun olma telaşı ile geçti. Sonra ailem 3 yıl ayrı kaldığı dönemde çok sıkıntı çektim ama o kız çocuğu halimden eser kalmadı. Daha doğrusu kız çocuğunu kimseye göstermiyordum. Büyüdüm. Kendi kendime her şeyi yapabileceğim cesaretini aldım. Bir süre babamla, daha sonra annemle yaşadım. Artık ben onlara değil onların da bana ve benim yanlış da olsa bazı hataları yapmama izin vermeleri gerektiğini öğrendim ve öğrettim.
Para kazanma ihtiyacım sebebiyle ve kendimle olan bu sıkışıp kaldığım prangaları atmak amacıyla sahne yapmaya başladım. Sahnede o çekingenlik kalkar hale geldi. Sanki kırk yıllık sahne alan biriymişim gibi! Bağlama çalıp türkü söylemek benim hayatımda ‘takdir edilme’ eksikliğini tamamlar zannediyordum. Ailem hiçbir zaman yine takdir etmezdi ama sahnelerde mutlu olma sebebim alkışlanmak ve takdir edilmekti.
Bir süre sonra kurumsal bir firmada yetiştirilmek üzere bir işe başladım. Çok fazla insan tanıdım ve hepsi ile yakından işim gereği muhattap oldum. Firma yöneticilerinden, temizlik sorumlusuna kadar. Hepsi ile. Bu beni çok ama çok değiştirdi. Bazen rezil oldum bazen çok iyi bir konuşma yaptım ama sonunda insanları tanıdım ve gördüm ki; herkes mükemmel görünüyor, kusursuz özgüven ve iyi izlenim veriyor. Fakat kimse göründüğü veya bana verdiği izlenim kadar kusursuz değil. Ben de rezil de olsam bazen karşı taraf bunu anlamayacak bazen de bana gülecek ama kendi de gülünç olabileceğini anladım. Bu işte çalışana kadar kendim hariç tüm insanları gözümde büyütürdüm. Fakat firma sahipleri ile de oturup kalkınca çok farklı hislere kapıldım kendim hakkında.
Şimdi ise Medeniyet Tasavvuru Okulu’nda Arapça, İngilizce online eğitimleri alıyorum. Çok kitap okuyorum. Gün içerisinde düzenli ve programlıyım. Detaycıyım ama bana neyin iyi geleceğini ve kendimi motive etmeyi başarıyorum.

Ezcümle bunları anlatma sebebim, hayat beni hep savurdu 25 yaşıma kadar herkes gibi ben de küçük-büyük bir çok sıkıntı yaşadım. Ama her yaşananda bir hikmet aradım. Kendimi aşmak, değiştirmek için hep izledim, gözlemledim, yorumladım. Çok şükür, ama tek pişman olduğum şey okuduğum bölüm oldu. Keşke psikoloji okusaydım. Bir sene sonra hazırlansaydım o sınava ama kendi fıtratıma uygun olan işi tercih etseydim diyorum. 25 yaş geç mi bilmiyorum. Ama 4 sene sonra illa ki 29-30 yaşlarında olacağım. En azından bir psikoloji mezunu olarak bu yaşları görebilme ihtimalim var. Sizden ayaklarımın yere basması, gerçekçi olmam için bir tavsiye istirham ediyorum. Maaş kaygım yok ve iş olarak da staj ve ezilme,pişme dönemleri başım üstüne. Ama 30 yaşlarımı geçerken geç olgunlaştığım ve bir şeyleri herkesten geç fark ettiğim için mesleğimi yapmam için tam zamanı olacak gibi hissediyorum. Bu alanda pişmek ve deneyim kazanmak için geç mi kaldım? Bir de şu süreçte dersler vs online olduğundan çoğunlukla bu durum benim için olumlu olacak. Hem okuyup hem çalışıp tecrübe edinmek adına eğer üniversite sınavını kazanırsam bu bölüme yerleşirsem özel sektörde iş öğrenebileceğim yerleri araştırmaya vakit kaybetmeden başlayacağım. Açıkçası çok heyecanlıyım. Beni hayata bağlayacak tek şey sevdiğim işi yapmak olurdu herhalde. Sizden motive edici bir mail almaya o kadar ihtiyacım var ki!

Teşekkür ederim vakit ayırıp beni dinlediğiniz için.

İyi günler, kolaylıklar dilerim.

]]>
Yazar: Enes can https://www.beyhanbudak.com.tr/psikoloji-ogrencilerine-mesleki-gelisim-tavsiyeleri.html#comment-1198 Wed, 02 Sep 2020 15:36:40 +0000 https://www.beyhanbudak.com.tr/?p=382#comment-1198 PDR mezunuyum, 2.yılım olacak mezun olalı 2 yıldır dalından kopmuş yaprak gibi savrulup duruyorum, artık tutunacak bir dalımda kalmadı büyük ihtimalle bir markette işe girip çalışacağım. Özel okullar haftanın 6günü 10 saat çalıştırmanın karşılığında asgari ücret veriyor, modern kölelik diyebiliriz açıkçası. Ailem ile sürekli kriz yaşıyoruz mesleki anlamda. Tüm bunlara rağmen hâlâ kendimi niteliksel anlamda geliştirme gayreti içerisinde kitaplar okuyup kişisel gelişimimi destekliyorum. Ancak artık aklım aklıma yetmiyor okadar çabala didin pdr oku başarı göster ancak gelinen son nokta bu… Kendi gerçeklerimi yazdım burada, eğer eleştirmekten başka bir yol gösterecek olan varsa önerilerini bekliyorum çünkü artık benim gücüm kalmadı

]]>
Yazar: Yasin Karaçengel https://www.beyhanbudak.com.tr/psikoloji-ogrencilerine-mesleki-gelisim-tavsiyeleri.html#comment-1126 Tue, 21 Jul 2020 18:23:30 +0000 https://www.beyhanbudak.com.tr/?p=382#comment-1126 Size bir konuda danışmak istiyorum. Klinik psikoloji “tezsiz” yüksek lisans yapanlar uzman klinik psikolog olarak kendi iş yerlerini açıp psikoterapi yapabilir mi? Tezli yapmak şartı var mı?

]]>
Yazar: Sude https://www.beyhanbudak.com.tr/psikoloji-ogrencilerine-mesleki-gelisim-tavsiyeleri.html#comment-1051 Sun, 21 Jun 2020 13:26:20 +0000 https://www.beyhanbudak.com.tr/?p=382#comment-1051 Ben daha lise öğrencisiyim ve psikoloji okumak istiyordum ve bu yazı ile daha çok ilgimi çekti bu yazı için çok teşekkürler. Ama yukarıda da birisi sormuş ama o sorunun cevabını bende merak ediyorum “staj yaparken neyi gözlemlemeye daha çok dikkat ettin stajın boş geçmemesi için önemli olan noktalar neler mesela ?”

]]>
Yazar: furkan https://www.beyhanbudak.com.tr/psikoloji-ogrencilerine-mesleki-gelisim-tavsiyeleri.html#comment-1037 Thu, 18 Jun 2020 22:58:23 +0000 https://www.beyhanbudak.com.tr/?p=382#comment-1037 Hocam harika bir yazı olmuş belki ben bulamamışımdır ama internette psikoloji öğrencilerine tavsiye olarak başka bir kaynak yok sanırım, bu anlamsız ve acımasız rekabete rağmen böyle bir rehber niteliğinde yazı harika olmuş, son olarak karantinayla birlikte daha fazla kitaba yöneldik acaba listeyi güncelleme imkanınız var mıdır ?

]]>
Yazar: Gizem https://www.beyhanbudak.com.tr/psikoloji-ogrencilerine-mesleki-gelisim-tavsiyeleri.html#comment-913 Sat, 14 Mar 2020 00:45:41 +0000 https://www.beyhanbudak.com.tr/?p=382#comment-913 Çok severek okudum yazınızı, bende üniversitede 1.sınıf psikoloji öğrencisiyim yaz tatilimiz çok uzun o yüzden ne yapabilirim bu vaktimi değerlendirmek için diye bakarken buldum blogunuzu. İyi ki yazmışsınız, kitaplar ve filmler listenizi de not aldım bitirmek için. Teşekkür ederim! 🙂

]]>
Yazar: ADA https://www.beyhanbudak.com.tr/psikoloji-ogrencilerine-mesleki-gelisim-tavsiyeleri.html#comment-751 Sun, 22 Dec 2019 21:01:54 +0000 https://www.beyhanbudak.com.tr/?p=382#comment-751 Ne kadar aciklayici yazmissiniz. Bir suru not aldim daha da derinini kazimak icin. Cok cok tesekkur ederim. Psikoloji dali malesef devlet nezdinde hak ettigi onemi goremedi ve gerekli duzunlemelerin olmamasindan dolayi calisma kosullari ve terapist olma sartlari biraz muallakta. Umarim bu onemli brans artik kanunlarla da onemini gorur…

]]>
Yazar: Yksmağduru https://www.beyhanbudak.com.tr/psikoloji-ogrencilerine-mesleki-gelisim-tavsiyeleri.html#comment-638 Thu, 28 Mar 2019 17:52:54 +0000 https://www.beyhanbudak.com.tr/?p=382#comment-638 Bu güzel yazın için teşekkürler bana çok şey kattı ?

]]>
Yazar: semra https://www.beyhanbudak.com.tr/psikoloji-ogrencilerine-mesleki-gelisim-tavsiyeleri.html#comment-633 Sun, 24 Mar 2019 16:02:27 +0000 https://www.beyhanbudak.com.tr/?p=382#comment-633 gercekten faydalı bir yazı olmuş,cünkü bir cok psy öğrencisinin kafasında bu gibi sorular var
tesekürler beyhan bey :))

]]>